Erilaiset suitset

Suitset ovat kypärän ohella tärkeä varuste hevosten parissa toimittaessa. Niitä käytetään ratsastamisessa ja hevosen ajamisessa kärryillä. Suitsien avulla ratsastaja tai ajuri saavat tuntuman hevosen suussa sijaitseviin kuolaimiin, joiden liikkeiden perusteella hevonen on koulutettu kääntymään ja pysähtymään. Ilman suitsia hevosen ohjaaminen olisi siis mahdotonta.

Suitset valmistetaan yleensä nahasta. Mitä pehmeämpää nahkaa, sen paremmat suitset ovat. Niitä on toki saatavilla myös synteettisestä materiaalista valmistettuna, mutta nahkaiset ovat yleisemmät. Sen sijaan tarhauksessa ja talutuksessa käytettävät tallipäitset eli riimut ovat poikkeuksetta valmistettu synteettisestä nyöristä.

Suitsien osilla omat tehtävänsä

Suitset koostuvat siis erimittaisista nahkahihnoista sekä hevosen suuhun asetettavista kuolaimista, jotka valmistetaan joko metallista tai kumiseoksesta. Nahkahihnat kiinnitetään yleensä vyönsoljen tyyppisillä kiinnityksillä oikeaan kireyteen.

Hevosen pään ympärille kiinnitettävä osa suitsista on päitset. Ne sisältävät yleensä yhden hihnan, joka kulkee hevosen korvien takaa poskien ohi kuolaimille asti. Toinen hihna kulkee otsalta, kolmas turvan ympärille ja vielä yksi leuan alta. Lopuksi kuolaimet kiinnitetään päitsiin. Hevosta hallitaan ohjilla, jotka taas kiinnitetään kuolaimissa oleviin lenkkeihin.

Kaikilla päitsien osilla on myös viralliset nimet:

  • Niskahihna sekä poskihihna ja ne kulkevat yleensä yhtämittaisena
  • Otsahihna
  • Leukahihna
  • Turpahihna, jota kutsutaan myös kuonohihnaksi tai turparemmiksi

Oikean kokoiset suitset takaamassa turvallisuutta

Suitsien on tärkeätä olla oikean kokoiset, jotta ne pysyvät hyvin paikallaan ja hevosen käsittelijä saa varmasti hyvän tuntuman hevosen herkkään suuhun. Hyvällä tuntumalla tarkoitetaan riittävän napakkaa otetta, joka on kuitenkin samaan aikaan tasainen ja riittävän kevyt, ettei eläimelle tule kipua tarpeettomasti.

Suitsien kireyttä säädettäessä on oltava tarkkana, jotta päitset kiristetään riittävän kireälle pysyäkseen paikallaan. Mutta esimerkiksi liian kireä leukahihna vaikeuttaa hevosen hengitystä, joten kireyden on oltava sopiva. Kokenut hevosen käsittelijä tietää oikean kireyden helposti. Nahkaisiin remmeihin jää kuitenkin usein myös kulumaa eniten käytettyihin kohtiin, joten oikea kireys hahmottuu helposti myös seuraamalla remmien kulumista.

Suitset

Erilaisia suitsia

Suitsia käytetään siis hevosen ohjaamiseen sekä ratsastuksessa että ajettaessa hevosta kärryillä. Näin ollen suitset jakautuvatkin luonnollisesti ratsastus- ja ajosuitsiin, mutta ajosuitsia voidaan kutsua myös ravisuitsiksi.

Ajosuitset ovat ratsastussuitsiin verrattuna huomattavan pitkät. Tämä johtuu tietenkin siitä, että silloin ohjastaja istuu kärryissä kaukana hevosen takana. Ratsastaja sen sijaan istuu hevosen selässä ja ylettyy näin ollen antamaan hevoselle käskyjä lyhemmillä ohjilla.

Joissain tapauksissa päitsiin voidaan liittää tarpeen mukaan joko pitkät ajo-ohjat tai lyhemmät ohjat ratsastajan tarpeisiin. Esimerkiksi useita poneja käytetään sekä ratsastukseen että kärryajoon. Tällaisissa tapauksissa ohjat kiinnitetään usein pikalukolla eikä perinteisellä solkikiinnityksellä.

Suitsista voidaan erottaa myös maantieteellisen yleisyyteensä perusteella eurooppalaiset suitset sekä lännensuitset. Lännensuitset ovat riisutumpi versio eurooppalaiseen suitseen verrattuna. Niissä erilaisia hihnoja on vähemmän, joten kiinnitys täten yksinkertaisempaa. Toisaalta niihin kuuluvat kuitenkin koristeelliset yksityiskohdat yksinkertaisesta mekaniikastaan huolimatta. Lännen satulathan ovat samaten tunnettuja näyttävistä yksityiskohdistaan.

Lisäksi on olemassa erikoisuitsia, joita käytetään esimerkiksi kilpailuissa tai esiinnyttäessä muissa tapahtumissa. Esimerkiksi sirkushevosilla saattaa olla näyttäviä päitsiä. Ravihevosilla kisasuitset taas mahdollistavat numerolapun kiinnityksen tai silmälappujen asentamisen.

Erilaiset kuolaimet määrittävät suutuntumaa

Yksi tapa jakaa suitsia ryhmiin ovat myös kuolaintyypit. Kuolainten perusteella suitsia jaetaan joko kankikuolaimisiin suitsiin tai nivelkuolaimisiin suitsiin. Nimitykseen liittyy siis kuolaimen rakenne. Nivelletyssä kuolaimessa kuolain taipuu keskeltä ja kankikuolaimissa kuolain on yksi taipumaton tanko.

Sekä nivel- että kankikuolaimia on vielä useita erilaisia. Seuraavassa on lueteltu erilaiset nivelkuolaimet:

  • Oliivikuolain
  • D-kuolain
  • Fullcheek- ja fulmer-kuolain
  • Kolmipalakuolain
  • Bristol-kuolain
  • Waterford-kuolain
  • Kuparirolleri
  • Suora kuolain, joka eroaa kankikuolaimesta kaarevan muotonsa ja pehmeän materiaalin avulla

Kankikuolaimet määritetään lähinnä kiinnitysrenkaiden muodon ja mallin mukaan. Niitäkin voidaan valmistaa sekä metallisena että kumisena.

Lisäksi suitsia on olemassa myös niin kutsuttuja kuolaimetonta mallia. Tunnetuimmat näistä kuolaimettomista suitsista ovat sidepull ja hackamore. Niissä hevosen ohjaaminen perustuu kireämpiin ja paksumpiin päitsien osiin.

Kuten suitsissa muutenkin, myös kuolaimissa on tärkeätä oikea koko. Jokainen hevonen on oma persoonansa. Se on fyysisesti omanlaisensa ja sillä on omat kokemuksensa kuolainten käytöstä. Nämä tekijät vaikuttavat oikean suitsen käyttöön. Eurooppalaisessa ratsastuksessa yleisimmin käytössä on tavallinen nivelkuolain.

Hyvällä hoidolla suitset ovat pitkäikäinen varuste

Suitset vaativat hoitoa ja huoltoa, kuten kaikki muutkin hevosten varusteet. Ensinnäkin on tärkeää, että jokaisella hevosella on omat suitsensa. Näin pystytään parhaiten varmistumaan suitsien ja kuolainten oikea koko.

Kuolaimet tulee huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen vedellä. Tällä tavalla ne pysyvät yleisilmeeltään puhtaina ja miellyttävinä hevosta ajatellen. Ilman joka kerran jälkeen tapahtuvaa huuhtelua kuolaimet jäävät tahmeiksi ja sameiksi hevosen kuolasta. Huuhtelussa on kuitenkin varottavat kastelemasta suitsien muita osia turhaan, jotta nahka pysyisi hyvänä.

Myös nahkaosat on hyvä huoltaa säännöllisesti, mutta huoltoväliin vaikuttaa käyttötiheys. Nahkaosia hoidettaessa hihnat ensin puhdistetaan ja sen jälkeen käsitellään samoilla nahanhoitoaineilla kuin satulakin. Kuolaimet on hyvä irrottaa silloin, kun nahkaosia huolletaan. Samalla kuolaimet voidaan pestä kunnolla hangaten.

Privacy Policy