Hevosen varusteiden oikeanlainen huoltaminen ja säilyttäminen ovat olennainen osa sekä hevosen että ratsastajan turvallisuutta ja hyvinvointia. Huoltamiseen kuuluvat oikeanlainen säilytys, pienet päivittäiset huoltorutiinit ja laajemmat perusteelliset puhdistukset. Hyvin huolletut varusteet ovat niin hevoselle kuin ratsastajalle miellyttäviä ja turvallisia käyttää. Ne myös näyttävät paremmilta, ovat mukavampia käyttää ja kestävät pidempään käytössä.
Oikeanlainen säilytys osana huoltamista
Liian kuiva tai kostea säilytystila sekä suora auringonvalo kuluttavat nahkavarusteita.
Varusteilla tulisi olla niitä hyvin tukevat, ilmavat ja tilavat säilytystilat, jotka auttavat niitä pysymään muodossaan. Satulan voi suojata pölyltä säilytystilassa käyttämällä satulansuojusta.
Ihanteellinen säilytystilan lämpötila on noin +15 astetta. Liian kuivassa nahka alkaa hapertua ja liian kostea tila taas altistaa homehtumiselle. Nahkatuotteen pinnassa olevan homeen saa puhdistettua satulasaippuaa käyttäen, mutta jos home ehtii pesiytyä syvemmälle nahkaan, se heikentää tuotteen laatua pysyvästi.
Varusteista huolehtiminen ennen käyttöä
Ennen jokaista käyttökertaa varusteet tulee tarkistaa ja varmistaa, että ne ovat ehjiä sekä puhtaita.
Vioittuneet varusteet tulee korvata ehjillä viipyilemättä. On myös varmistettava, että varusteissa ei ole likaa, joka voisi aiheuttaa hiertymiä hevoselle tai ratsastajalle. Etenkin osat, jotka ovat kosketuksissa hevosta vasten täytyy, tarkistaa huolella. Myös hevosen tulee olla puhdas, ennen kuin varusteet puetaan.
Varusteiden huolto käytön jälkeen
Kuolainten peseminen juoksevalla vedellä ja kuivaaminen pyyhkeellä jokaisen käyttökerran jälkeen on rutiinitoimenpide. Nahkaiset varusteet, kuten satula, ratsastussaappaat tai -kengät, suojat ja suitset, on hyvä puhdistaa pintapuolisesti joka käytön jälkeen.
Pintapuolisen lian tai pölyn varusteista voi pyyhkiä saman tien nihkeällä liinalla, jottei likaa pääse kertymään. Välitön puhdistaminen on tärkeää, sillä pidemmäksi aikaa varusteisiin jäänyt lika heikentää nahan laatua. Lisäksi etenkin nahkainen satulavyö kerää helposti likaa, hiekkaa ja hikeä, joten se on suositeltava puhdistaa joka käyttökerran jälkeen.
Tekstiilivarusteiden huolto ja ylläpito
Tekstiilivarusteet kuten satulahuovat, pintelit ja loimet voi puhdistaa päivittäin harjaamalla ne ja tuulettamalla ne säännöllisesti. Mikäli tekstiilivarusteet ovat kostuneet, ne tulee jättää kuivumaan ilmavasti. Etenkin karvanvaihtokaudella loimiin, pinteleihin ja satulahuopiin tarttuu tavallista enemmän hevosen karvoja ja rasvaa, joten ne täytyy pestä perusteellisesti.
Loimet on tärkeää pitää puhtaana, sillä likainen loimi ei pidä hevosta yhtä lämpimänä ja voi aiheuttaa haittaa hevosen karvapeitteelle. Niitä on hyvä pestä ainakin ennen niiden laittamista talvi- tai kesäsäilöön, jotta lika ei pääse heikentämään kankaiden laatua. Tekstiilivarusteiden tyypistä, koosta ja pesuohjeista riippuen ne voi useimmiten pestä kotona pesukoneessa tai vaihtoehtoisesti pesulassa.
Nahkatuotteiden puhdistustuotteet ja -välineet
Nahkatuotteiden päivittäiseen puhdistukseen riittää yleensä nihkeä rätti päällimmäisen hien, lian ja pölyjen pyyhkimiseen. Perusteellisempaa puhdistusta varten nahkatuotteiden pesuaineena on suositeltavaa käyttää ainoastaan tarkoitukseen suunniteltua satulasaippuaa, joka sisältää nahkaa hoitavia aineita.
Nahkasaippuaa tulisi kuitenkin käyttää harkiten, sillä jatkuva saippuan käyttö kuluttaa nahkaa. Sillä tehtyä puhdistusta suositellaan enintään noin kerran kuussa ja se tulee pyyhkiä huolellisesti pois.
Puhdistusvälineiksi on suositeltavaa käyttää rättiä ja pesusientä. Pehmeäharjaksisella hammasharjalla saa puhdistettua hankalampiakin kohtia varusteista, varoen kuitenkin, ettei tule naarmuttaneeksi nahkaa.
Nahkatuotteiden rasvaus
Nahkavarusteet tulisi rasvata tai öljytä pesun jälkeen odottaen kuitenkin, että materiaali ehtii kuivua saippuapuhdistuksen jälkeen. Jos materiaali ei ehdi kuivua kunnolla ennen rasvausta, riskinä on homehtuminen ja materiaalin haurastuminen.
Rasvaaminen pitää nahan joustavana, pehmeänä ja kiiltävänä pidentäen näin tuotteiden käyttöikää. Riski nahan murenemiseen tai hapertumiseen pienenee säännöllisellä rasvaamisella. Hyvin hoidetut nahkavarusteet myös näyttävät kiiltäviltä, hyvin hoidetuilta ja laadukkailta. Valjasrasvaa tulee levittää pinnalle niin paljon kuin nahkatuote sitä imee, kuitenkaan liioittelematta. Ylimääräinen rasva pyyhitään pois kuivalla rätillä huolellisesti. Jos ylimääräistä valjasrasvaa jää muhimaan nahan pintaan pidemmäksi aikaa, se voi altistaa homehtumiselle.
Nahan kuntoa ja laatua tulee tarkkailla säännöllisesti, ettei siinä ilmene hapertumisen tai halkeilun merkkejä. Mikäli nahka on päässyt hapertumaan tai jos siinä on halkeamia tai hometta, sen kestävyys ei ole enää entisellä tasolla huoltamisesta riippumatta. Siinä tapauksessa tuote on syytä korvata viipyilemättä uudella turvallisuuden takia.
Valjasrasvan valitseminen
Nahkatuotteiden rasvausta varten parhaita vaihtoehtoja ovat luonnontuotteista valmistetut laadukkaat valjasrasvat. Hyvälaatuiseen valjasrasvaan panostaminen maksaa itsensä takaisin nahkatuotteiden pidentyneen käyttöiän myötä. Synteettisissä valjasrasvoissa on usein silikonia, joka saa nahkatuotteet tilapäisesti kiiltämään, mutta pidemmän päällä heikentävät nahan laatua imeytymällä nahkaan ja hapettaa sitä.
Varusteiden puhdistus
Suitsien osat tulee irrottaa toisistaan ja puhdistaa ne pyyhkimällä niitä hieman kostealla sienellä, jossa on satulasaippuaa. Nahan kuivuttua suitset tulee rasvata valjasrasvalla. Soljet ja reiät on hyvä puhdistaa, jotta ne on helppo avata ja sulkea päivittäisessä käytössä. Kuolaimet pestään huolellisesti ja kuivataan. Puhdistuksen ja rasvauksen jälkeen suitset voi levittää kuivumaan esimerkiksi ison pyyhkeen päälle, ennen kuin ne kootaan uudelleen.
Muutaman kerran vuodessa, esimerkiksi kerran jokaisena vuodenaikana, on suositeltavaa käydä varusteet perusteellisesti läpi, sekä puhdistaa ja huoltaa ne yksityiskohtaisesti. Perusteellisen tarkistuksen ohessa käydään lävitse huolella kaikkien varusteiden tikkaukset, soljet ja leiffit sekä tarkistetaan nahan kunto.